top of page
  • Obrázek autoraDaniel Hromada

Jak se připravit na focení business portrétů a k čemu je použít?

Profesní fotografie jsou zásadní složkou prezentace vašeho byznysu. Potenciální klient si na jejich základě vytvoří klíčový první dojem, který rozhodne o tom, jestli u vás nakoupí, domluví si schůzku, nebo půjde o dům dál. Jak ale probíhá celý proces focení business portrétů? Není to žádná věda!



O důležitosti profesionálních business portrétů už víte, a tak jste mi poslali nezávaznou poptávku. Co bude následovat? Ideálně si zavoláme nebo zajdeme na kafe a probereme následující:


  • Jaká je vaše profese a jaký styl business portrétu se k ní hodí? Zvolíme spíše konzervativnější headshot ve studiu, nebo chcete o vašem byznysu říct více prostřednictvím lifestylově laděnějších, uvolněnějších fotek?

  • Kde budeme fotit? Máte k dispozici kancelář s hezkým interiérem, půjdeme ven či do kavárny, nebo ke mě do ateliéru?

  • K čemu budou business portréty sloužit? Použijete je na web a sociální sítě, nebo např. k článku do odborného magazínu? 

  • Jaké zvolit oblečení na profesní focení? Oblek nebo smart causal? Kostýmek, nebo hezký top a džíny? Povoleno je vše, důležité je, aby outfit ladil s naším celkovým záměrem.

  • Budeme potřebovat vizážistku, nebo to zvládneme bez ní?

  • Kdy budeme fotit? Obecně je lepší domluvit se na dopoledne, kdy je člověk ještě “fresh”, neznaven celodenní prací. Pokud budeme fotit venku s přirozeným světlem, je samozřejmě nejlepší buď brzce ranní, nebo naopak podvečerní měkké světlo. Pokud vám to ale nabitý diář neumožňuje, poradím si i s poledním sluníčkem.


Brífing jsme úspěšně zvládli a domluvili se na termínu a místu focení. Den D se blíží, jaké jsou další kroky?


Jak připravit účes a make-up na focení?


Navštívit kadeřnictví (či barber shop) není od věci, ale samozřejmě to není nutnost, pokud jste se s svým účesem spokojen/a. V den focení si umyjte a upravte vlasy (pánové samozřejmě i vousy) dle vašich preferencí, dámám pak doporučuju decentní make up, aby fotky vypadaly co nejpřirozeněji (případné malé nedostatky lze vyřešit retuší). V případě, že spolupracujeme s vizážistkou, není třeba make-up ani vlasy řešit.


Jaké oblečení zvolit na focení?


Čím jednodušší, tím lepší. Na profesní focení si připravte dva až tři různé outfity, ideálně jednobarevné, bez divokých vzorů, proužků apod., které na fotce působí rušivě. Ideální jsou pastelové barvy, ale ani černá či bílá nemusí být špatně - záleží, kde budeme fotit, a pokud to bude v ateliéru, s jakým pozadím (nabízím černé, bílé nebo šedé).


Pány můžeme fotit v košili a pak obléct sako, dámy pak mohou vyměnit košili za kostýmek, nebo také využít další vrstvy v podobě sáčka svetru nebo šátku. Nevhodné jsou velké výstřihy nebo příliš volné oblečení. Nezapomeňte oděvy před focením pořádně vyžehlit.


A pak už je to jen zábava!


Na focení přijďte odpočatí, a pokud možno v dobrém fyzickém i psychickém rozpoložení. Pokud se necítíte dobře, nebojte se focení přeložit na jindy, o nic nejde! Před focením samotným si dáme kafe a chvilku si popovídáme. Je pro mě důležité dozvědět se o vás a vaší práci co nejvíce, a zároveň je nutné, abychom si navzájem vybudovali důvěru a uvolnili se.


Focení business portrétů je pro mě zábava a kreativní hra, do které se vás budu snažit vtáhnout tak, abyste si to užili i vy a vznikly z toho upřímné portréty, které přispějí k růstu vašeho byznysu!

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page