top of page
  • Obrázek autoraDaniel Hromada

Jak vybrat svatebního fotografa?

Vaše veselka se nezadržitelně blíží a vy se začínáte poohlížet po svatebním fotografovi? Zdá se to jako jednoduchý úkol, ale v realitě může jít o poněkud složitější proces. Fotografů je velké množství a liší se jak cenou, tak kvalitou. Jak tedy najít svatebního fotografa, který bude vyhovovat vašim požadavkům?



Kde hledat svatebního fotografa?


Doporučení

Nejčastější a zřejmě i nejbezpečnější je poptat se známých, kteří už mají svatbu za sebou. Možná jste se zúčastnili pár veselek jako hosté a měli jste možnost sledovat pár svatebních fotografů či fotografek přímo v akci a podívat se i na výsledek jeho / její práce. Jedna věc je totiž, jak ten či onen fotograf fotí, a druhá jak se chová k novomanželům a hostům. A to čistě z portfolia nepoznáte. Pomoci může předsvatební schůzka.


Google

Pokud se rozhodnete googlit, pak se samozřejmě jinak než podle webových stránek či instagramového profilu moc rozhodovat nelze. Profesionální svatební fotograf však vždy nabízí předsvatební schůzku zdarma, ať už osobní, nebo alespoň přes webkameru. 


Facebook, katalogy, veletrhy

Další možnosti, jak najít svatebního fotografa, jsou např. ve facebookových skupinách (připravte se ale na desítky až stovky reakcí, kterými se budete probírat), ve svatebních katalozích typu Mywed.com, nebo třeba na svatebních veletrzích, kde se budete moci s fotografy osobně setkat a prohlédnout si jejich práci.





Kolik stojí svatební fotograf?


Cena svatebního fotografa pro vás zřejmě bude jeden z určujících faktorů výběru. To je naprosto v pořádku, ne každý si může dovolit zaplatit desítky tisíc jen za fotografa, pokud má omezený rozpočet. Nezapomínejte však, že svatební fotografie či video jsou to jediné, co po celé veselce zbyde a co vám zůstane na celý život. Jídlo se sní, víno se vypije, šaty se vrátí, ale k fotkám se budete často vracet. 


Proto určitě není moc rozumné jít vyloženě po nejlevnějších variantách. Cena svatebních fotografů je velmi variabilní, můžou si říct o 3.000 Kč nebo o 50.000 Kč. Pokud se cena blíží ke spodní hranici, jde buď o začínajícího fotografa, nebo o amatéra, který svatby fotí “pro zábavu” při jiném zaměstnání. U takového fotografa se může snadno stát, že vám fotky dodá v nepříliš dobré kvalitě, nebo vám je (v extrémním případě) nedodá vůbec, protože nepoužívá profesionální fotoaparát se záložními kartami a ta jediná karta, na kterou se ukládaly vaše fotky, se porouchá nebo vymaže. Průměrná cena profesionálního svatebního fotografa se pohybuje mezi 15.000 - 25.000 Kč za celodenní focení. Více o tom, proč jsou svatební fotografové tak “drazí”, jsem se rozepsal v tomto článku.





Osobní schůzka je základ


Vybrali jste tedy pár fotografů, jejichž práce se vám líbí. Ozvěte se jim přes mail, zeptejte se, zda mají váš termín volný, dotažte se na cenu, pokud ji na webu neuvádí (profík by však měl mít veřejný ceník svatebního focení), a stručně popište, kde se bude svatba konat a jaké jsou vaše představy. V případě, že vám sám fotograf nenabídne setkání, navrhněte ho vy. Desetiminutový hovor přes Skype by vám měl napovědět, zda si s daným fotografem sednete, či nikoliv. Není totiž nic horšího, než mít v den D v neustálé blízkosti člověka, který vám poleze na nervy!


Předsvatební smlouva - ano či ne?


A je to! Vybrali jste si fotografa, on vám potvrdil termín, a je klid. Nebo ne? Je samozřejmě fajn, pokud se člověk dohodne ústně a navzájem si slíbí, že ani jeden z “obchodu” nevycouve. Ale člověk nikdy neví, co se může stát, a tak je dobré mít minimálně v mailu potvrzení obou stran. Klient napíše, že objednává svatební focení tehdy a tehdy, za tu a tu částku, a fotograf na email odpoví potvrzující zprávou. Takové potvrzení se v českém právním řádu považuje za smlouvu, a pokud by jedna ze stran např. pár dní před svatbou svoji účast zrušila, je možné se obrátit na právníky a vymáhat vzniklé škody.


Ještě jistější pak je podepsat předsvatební smlouvu, ze které bude naprosto jasné, o jaký druh služby se jedná, za kolik peněz, a jaké budou případné pokuty za porušení smlouvy. Pokud vám ji fotograf sám nenabídne, vyžádejte si ji sami. Každý profesionální svatební fotograf by měl mít takovou smlouvu k dispozici a neměl by mít problém ji s vámi podepsat.

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page