top of page
  • Obrázek autoraDaniel Hromada

Kolik stojí svatební fotograf aneb proč je to tak drahé?

Proč si někteří svatební fotografové řeknou za celodenní focení 5.000 Kč a jiní 50.000 Kč? Rozhoduje o tom mnoho faktorů, od zkušeností přes výbavu až po míru profesionalizace. V tomto článku si rozebereme ceny svatebních fotografů.





Cena svatebního fotografa je samozřejmě pro většinu nastávajících novomanželů zásadní. To je naprosto v pořádku, ne každý si může dovolit zaplatit desítky tisíc jen za fotografa, pokud má omezený rozpočet. Už jste ale asi slyšeli, že vyloženě škudlit a snažit se ušetřit pár tisíc na fotografovi, se nemusí úplně vyplatit. Přece jen jde o uchování vašich vzpomínek na celý život, a pokud tuto funkci svěříte někomu, kdo svatby fotí “pro zábavu” nebo “by si to chtěl vyzkoušet”, můžete také snadno skončit bez fotek a se slzami v očích. Pokud jste četli můj blog o tom, jak vybrat svatebního fotografa, možná už máte jasněji. 


Ceny svatebních fotografů


Cenové balíčky svatebních fotografů jsou velmi variabilní, Pohybovat se můžou od nesmyslně nízkých 5.000 Kč až po nesmyslně vysokých 50.000 Kč (ovšem třeba podotknout, že někteří fotografové si takové částky berou oprávněně). Pokud se cena blíží ke spodní hranici, jde buď o začínajícího fotografa, nebo o amatéra, který si focením svateb pouze přivydělává. U takového fotografa se může snadno stát, že vám fotky dodá v nepříliš dobré kvalitě, nebo vám je (v extrémním případě) nedodá vůbec, protože nepoužívá profesionální fotoaparát se záložními kartami a ta jediná karta, na kterou se ukládaly vaše fotky, se porouchá nebo vymaže. Samozřejmě se mohou najít i velmi kvalitní fotografové, kteří mají cenovou hladinu nastavenou poměrně nízko a je to pro ně zkrátka přivýdělek při stálé práci.





Jak poznat profesionálního svatebního fotografa a proč stojí tolik


Průměrná cena profesionálního svatebního fotografa se pohybuje mezi 15.000 - 25.000 Kč za celodenní focení. Za nižší cenu se mu to zkrátka matematicky nemůže vyplatit. Profíka poznáte tak, že na svém webu uvádí IČO a je dohledatelný v živnostenském rejstříku. Z toho vyplývá, že poctivě odvádí daně, platí si (nemalé) sociální a zdravotní pojištění, má výdaje za účetní, platí si pojištění za auto a musí ho udržovat, a samozřejmě vlastní také drahou techniku.


Profesionální fotoaparáty, které umožňují zálohovat data během focení, stojí minimálně 50.000 Kč (a samozřejmě se opotřebovávají, takže je potřeba je jednou za pár let vyměnit). Svatební fotograf, který to myslí vážně, má většinou takové foťáky dva - jednak pro případ, že by se jeden porouchal, a také proto, aby nemusel neustále měnit objektivy.


Samotné objektivy stojí také desítky tisíc, k tomu připočtěte náhradní baterie, karty, výkonný počítač, který plynule zvládá postprodukci fotek, externí disky na zálohy dat, poplatky za web a licence na software, odevzdávací online galerie, a v neposlední řadě také výdaje na marketing (v mém případě se jedná o částku kolem 5.000 Kč měsíčně za reklamy na Google či Instagramu). Nezpomínejte také, že svatebnímu fotografovi neplatíte jen za těch pár hodin na svatbě, ale také za další (nemalý) počet hodin strávených postprodukcí. 


Zkrátka a dobře, provozovat fotografickou živnost není levná záležitost, a nemalá část peněz, které fotografovi zaplatíte, padne na různé provozní náklady. Spousta profesionálů se pak specializuje výhradně na svatby, které jsou víceméně jen od dubna do listopadu, takže si musí vytvořit také finanční polštář na měsíce, kdy práce není, nebo jí je velmi málo.

2 028 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page